Ансамбъл „Загорче”

Ансамбъл „Загорче” е създаден през 1977 год. на основата на съществуващи от 1957 година съставки – школа за народни инструменти, по-късно – хор, а от 1963 – и танцов състав. Негов главен художествен и административен  ръководител от 1980 година досега е Венелин Кръстев – хореограф и психолог, диригент на оркестъра Красимира Манчева, диригент на хора – Антоанета Крумова и композитор на музиката – Кирил Тодоров.

Ансамбълът има специфичен облик. Автентичния материал се обработва по уникален начин и е предназначен специално за възрастта на децата-участници. Тук фолклорът не се тълкува, а е нещо присъщо на самите деца и не е принадлежащ само на техните баби. Той се превръща в тяхна игра, в начин на осмисляне на света.

От 1980 година досега, ансамбълът е изнесъл над 2 000 концерта както в страната, така и в повече от 800 селища във всички страни на Европа. Завоювал е званието „Представителен ансамбъл на Република България” и много други отличия и награди. Десетки хиляди европейци за първи път се докосват до културните ценности на България чрез спектаклите на „Загорче”, изнасяни включително в най-големите градове на Европа – Лондон, Париж, Брюксел, Хага, Страсбург, Стокхолм, Барселона, Истанбул, Прага, Варшава, Москва, Виена и много други.

От 1992 година насам, ансамбълът е Сдружение с нестопанска цел и самофинансира дейността си, менажиран от административния и художествен ръководител Венелин Кръстев.